top of page
  • Obrázek autoraAnna Hermannova

Stávkový speciál 2: uveďme pár detailů na pravou míru

Aktualizováno: 19. 3. 2023

Několik konverzací s pár dalšími lidmi z mého okolí, kteří ve Francii žijí nebo žili, mi nabídla nové úhly pohledu, a chci si tady poznamenat pár dodatečných poznámek a vyjasnit pár detailů z mého předchozího stávkového speciálu:

1) Co jsem předtím nedomyslela: dá rozum, že i když si Macrona znovuzvolili, neznamená to, že všichni souhlasí se všemi jeho návrhy. Mezi jeho voliči v 2. kole loni nemuseli být jen a pouze jeho fanoušci, ale zkrátka i ti, kteří ho jednoduše považovali za menší zlo, než pravicovou LePenovou, a házeli hlas "menšímu zlu" - no přiznejme si, kdo to s naší českou politickou scénou někdy v posledních pár letech neudělal taky :) Což ale samozřejmě neznamená, že byli s jeho celým předvolebním programem v pohodě.


2) Pobavilo mě, že aktuální situace tady začala pomalu pronikat i do českých médií:

(Pro zobrazení článku klikni na obrázek)

Další názory pařížanů na současnou odpadkovou kalamitu, tentokrát díky zlatému ČT24 s titulkama v češtině:

Že se tohle téma dostalo až na úvodní stránku ČT24 je jasný důkazem, že se tu v tuhle chvíli nedějí průměrné francouzské stávky - o těch se totiž v českém zpravodajství většinou moc nepíše, dokud to není fakt výjimečně neobvyklá situace.

Mimochodem, stávka pokračuje - čtvrtek 16. 3. stále není škola, zítra nejspíš taky nebude, a už nám chodí emaily i ohledně pondělních seminářů, které se prý s největší pravděpodobností příští týden taky neodehrají - no alespoň už to po dvou týdnech začali avizovat dopředu. Pokrok.


3) malinko jsem se ještě dovzdělala ohledně historie a vzniku stávek ve Francii:

- moderní Francie, jak jí dnes známe, v těchto protestech v podstatě vyrostla a kulturně na nich stojí

- ne, nejsou zbytečné (ačkoli možná někdy přehnané a vyhrocené, o tom můžeme diskutovat)

- ano, někdy mají i reálné výsledky

- ano, je pravda, že v porovnání s námi mají mnohem pohodovější pracovní podmínky. Pokud můžu anonymně parafrázovat svého bývalého učitele FJ, "ve Francii se vás o pauze na oběd nikdo nedovolí poslat udělat ani xerox. V Česku kdyby někdo odmítl zajít ke kopírce cestou na oběd, bude za nemakačenka a při první příležitosti poletí." - to mě pobavilo, protože je to pravda. To samé platí i pro dovolenou, které mají víc, než my. Nicméně, tyhle "supr čupr" podmínky tu mají právě díky tomu, že si za ně průběžně bojují a že si je ochraňují. TO se jim musí nechat.

- princip stávek není samozřejmě v prvotně o pohodlí nebo "ulejvání se" - je především o boji za práva a jistoty, o boji proti "kapitalistickému vykořisťování" zaměstnanců (které se ve Francii dřív skutečně odehrávalo) - odbory, které stávky organizují, se zasazují za sociální rovnováhu a práva zaměstnanců, kteří by jinak mohli být často zneužíváni - a proto budou odbory vždy z principu proti jakékoli změně, která bude zaměstnancům jakkoli "přihoršovat" (tedy v současné chvíli proti posunutí důchodového věku).

- to, že například někteří studenti na univerzitě těchto dlouze se táhnoucích protestů trochu zneužívají k odkládání povinností, je možná vedlejší efekt (rozhodně se takoví vždycky najdou a rozhodně jich nebude nikdy většina)

- to, že lidé, kteří souhlasí s posunutím důchodového věku, musí "trpět" blokáže a několikatýdenní komplikace a kalamity kvůli těm, kteří proti ní protestují, rozhodně neznamená, že by protesty probíhat neměly. Nemusím souhlasit s tím, proti čemu se na náměstí demonstruje, ale to mi nedává právo jim to zakázat. Stejně jako mě nikdo nemůže nutit se k nim přidat. Zkrátka tady platí univerzální motto "zakázáno zakazovat".

 

Najít k tomuhle tématu zdroje a informace v češtině není zrovna nejjednodušší věc, nicméně pro zapálené zájemce jsem narazila na velice obsáhlý a velmi, velmi vydařený článek na tohle téma, který podle mě krásně shrnuje základní body i zajímavosti z historie:

Je sice z roku 2018 a vztahuje se ke žlutým vestám, ale je tam spousta univerzálně platných a zajímavých informací, které jdou krásně vztáhnout i na současné protesty. Pár nejzásadnějších útržků pro ty, co jsou líní to číst celé:

...

...


Edit z 17. 3.:

Dneska se na čt24 objevily dvě další reportáže:



V pondělí bude další hlasování. Škola pořád "stojí", a podle všeho nejméně do příštího čtvrtka žádné semináře obnovené nebudou. No, to mi tu ten semestr pěkně ubíhá :)


Edit z 19. 3.: Nové reportáže a články, na které jsem přes víkend narazila:

- včetně záběrů z francouzského Národního shromáždění a dalších záběrů vandalismu v pařížských ulicích

- Starší článek/rozhovor z února, ale pořád aktuální.

- A jeden ještě starší, už z února. No, tehdy ještě nikdo netušil, co se doopravdy bude dít dál :D


A další dva, naopak nejnovější a nejaktuálnější články z ČT24:

No, slušně už se o tom rozepsala i česká média.

 

Březen 2023, Montpellier

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page