top of page
  • Obrázek autoraAnna Hermannova

Vzkaz pro náš Globus na Zličíně: TADY je svět ještě v pořádku.

Stále víc a víc tu objevuji, jak moc Francouzům záleží nejen na chutném, ale především také kvalitním, výživném, zdravém a poctivém jídle a potravinách.

Upřímně, diskuze na FB (zmíněná v předchozím článku), mi pomohla si uvědomit, jaký odpad (jak chuťově, tak co se týče složení a kvality) jsme ochotni a schopni my v ČR spolykat, zaplatit za to neskutečný prachy a ještě mít pocit, že to bylo docela dobrý. Meh.


Na nákupu ve Francii: co je jinak?

Jedna z prvních věcí, kterou jsem zaregistrovala na prvním nákupu potravin tady v Carrefouru, bylo slavné Nutri Score. Celkem polopaticky názorná sebevysvětlující pestrobarevná stupnice, na kterou tu člověk narazí na obalu tak odhadem šedesáti procent potravin.


Ačkoli jsem si - podobně jako teď vy - celkem úspěšně odvodila, o co se jedná, má zvědavost pátrala dál, takže jsem po návratu domů opět nažhavila Gúglíka.


Nutri Score - co je vlastně zač?

Jde o dobrovolné označení potravin, které pomáhá jednoduše a rychle informovat spotřebitele o celkové výživové hodnotě daného produktu. Podle Evropské unie je totiž povinné uvádět výživové údaje na každém produktu, ale obvykle jsou vzadu v těch složitých tabulkách, komplikovaně vypsané malými písmenky - a upřímně, je tu vůbec někdo kdo je někdy čte? Nutri Score má tohle ulehčit. Je vypočítávané nezávislou firmou, která produkt ohodnotí podle jeho složení a udělí mu známku na pětimístné stupnici.


Dobré skóre - zelené A - znamená, že produkt je zdravý a výživný (obsahuje vysoké množství vláknin, bílkovin, luštěnin, jde například o ovoce, zeleninu, atd.). Špatné skóre - červené E - naopak znamená, že produkt je nezdravý a málo výživný (obsahuje vysoké množství mastných kyselin, cukru, soli, a obecně jde o vysoce kalorické potraviny).

Tedy, jediným pohledem na obal produktu člověk jasně vidí, o jak zdravou a výživnou potravinu jde, a hlavním cílem Nutri Score je přispívat ke kaloricky vyváženějším a zdravějším nákupům potravin.


Ovšem, vzhledem k tomu, že není povinné, neuvádí ho přirozeně všechny firmy. Ty, které Nutri Score na produktech mají, tím dávají najevo svou transparentnost a vůli přispívat k celkovému uvědomění o zdraví. Zároveň jde ale o odvážný tah, protože hrozí, že výrobny se špatným Nutri Score si spotřebitelé začnou kupovat méně častěji. Proto jsou stále firmy, které Nutri Score odmítají a na produktech ho neuvádí.


Vlastně jsem našla i nějaké články na francouzských stránkách, kde se rozebíraly různé demonstrace a výstupy příznivců Nutri Score, kteří vyzývali tyto "odmítavé" firmy, aby Nutri Score také přijaly a zavedly. Jde tedy možná o trochu kontroverzní téma.


Pár čísel a zajímavostí

  • Ve Francii bylo nepovinné Nutri Score zavedeno v roce 2017

  • Dnes už se používá i v pár dalších zemích v Evropě - například v Belgii, Německu nebo Nizozemsku

  • Nutri Score se zakládá na zákoně o zdraví z ledna 2016

  • V roce 2020 uvádělo Nutri Score na svých produktech 50 % značek na francouzském trhu

  • Od svého zavedení se Nutri Score ve Francii značně rozšířilo a většina spotřebitelů (93 %) s ním zásadně souhlasí

  • Algoritmy pro výpočet Nutri Score jsou pravidelně aktualizovány a revidovány - konkrétně k další revizi a aktualizaci algoritmů má dojít zrovna během ledna 2023

  • Nutri Score pro označení svých produktů ve Francii zavedly dokonce i některé řetězce fástfúdů - například sendvičový producent Subway nebo dokonce i známé KáEfCéčko


Cílem Nutri Score tedy je proměna potravinového trhu - spotřebitelé si začnou nakupovat více zdravějších potravin + omezí ty nezdravé. Tím budou i společnosti produkující tyto potraviny nuceny přizpůsobit produkci a výrobu této proměňující se poptávce. A jestli to funguje?


Na mě to určitě zabralo od první návštěvy obchodu. Nutri Score je názorné, výrazné, naprosto jednoznačné a hlavně - velmi chytře vymyšlené. Ty barevný písmenka mě pokaždý, když sáhnu po nějaký "prasečince" pěkně podrápou na svědomí. A upřímně, obsah mých nákupů už se od příjezdu sem začal nepatrně proměňovat. K lepšímu? Doufám.

I tak je ale Nutri Score potřeba brát, alespoň co jsem vypozorovala, malinko s rezervou. Nebere totiž v potaz úplně všechny faktory. Například 100% pomerančový džus má překvapivě špatné skóre - je totiž sladký a Nutri Score zřejmě nezohledňuje veškeré vitamíny a minerály.


Řečnická otázka závěrem:

Proč věci jako Nutri Score nejen že u nás neexistují, ale ani se o nich vůbec neví? Proč jsem o Nutri Score u nás v životě neslyšela, zatímco tady je to úplně normální záležitost, o kterou spousta frantíků dokonce zarytě bojuje*?

 

Slovníček

gúglík - google vyhledávač

 

Zdroje:



Montpellier, leden 2023


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page